VİZYON
Ulusal ve uluslar arası platformlarda öncü Kimya Mühendisliği Bölümleri arasında yer almaktır.
MİSYON
Mühendislik çözümlerini, hammadde, enerji, iş güvenliği, sağlık, çevre ve etik değerler gibi yönlerden evrensel ve toplumsal boyutlarda irdeleyici bilgi ve duyarlılığa sahip
Kimya mühendisliği, çevre, gıda, sağlık, biyoteknoloji, malzeme bilimi, polimer ve nanoteknoloji alanlarındaki mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, çözme ve yaşam boyu öğrenmeyi kendine hedef belirleyen
Bilimsel gelişmeleri teknolojiye, üretime ve yüksek katma değerli ürünlere dönüştüren, yenilikçi süreç ve ürün teknolojilerini yaratan Modern mühendislik teknik ve araçlarıyla, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanan kimya mühendisleri yetiştirmektir.
KİMYA MÜHENDİSLİĞİ NEDİR ?
Kimya mühendisliği, temel olarak kimya bilimi ile matematik, fizik, biyoloji ve ekonomi bilimlerini kullanarak önemli endüstriyel, teknolojik ve çevresel problemleri çözümleyen, malzemelerin kimyasal yapılarının, enerji içeriklerinin veya fiziksel hallerinin değişime uğradığı proseslerin geliştirilmesi ve uygulanması ile ilgilenen engin ve çok yönlü bir mühendislik dalıdır.
KİMYA MÜHENDİSİ KİMDİR ?
Kimya mühendisi, kimyasal, fiziksel ve biyolojik sistemlerde mühendislik bilgi birikimlerini kullanarak analiz, sentez ve tasarım yapabilen kimsedir.
KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
1992 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde Kimya Mühendisliği Bölümü Temel İşlemler, Termodinamik ve Enerji Teknolojileri, Kimyasal Teknolojiler ve Proses ve Reaktör Tasarımı olmak üzere dört Anabilim dalında kurulmuştur. Bu Anabilim dallarından Temel İşlemler Anabilim Dalı’nda 1 Profesör ve 1 Doktor Öğretim Üyesi, Kimyasal Teknolojiler Anabilim Dalı’nda 1 Profesör, Proses ve Reaktör Tasarımı Anabilim Dalı’nda 1 Doçent ve 1 Doktor Öğretim Üyesi, Termodinamik Anabilim dalında 2 Doktor Öğretim Üyesi bulunmaktadır. 2011-2012 öğretim yılında 30 öğrenci ile lisans eğitim ve öğretimine başlayan bölümümüz temel bilimler, temel mühendislikler ve meslek dersleriyle, bölümün amaçlarını sağlayabilecek diğer mühendislik dallarını (biyoteknoloji, çevre, enerji ve malzeme bilimi) kapsamaktadır. Öğrencilerin bu alanlarda temel bilgiler alabilmelerine olanaklar sağlayacaktır. Ayrıca bölümümüzde isteğe bağlı olarak bir yıllık ingilizce hazırlık programı uygulanmaktadır.
MEZUNLARI ÇALIŞABİLDİĞİ SEKTÖR VE KURULUŞLAR
Kimya mühendisleri, üniversite ve araştırma kurumlarında, endüstriyel tesislerde; petrokimya, polimer, ilaç, gübre, otomotiv, gıda, tekstil, boya, cam, seramik, çimento, ambalaj sektörlerinde, yüzey işleme ve kaplama sanayinde, biyomedikal malzeme üretim tesislerinde, savunma sanayisinde, çevre kirliliği alanlarında, araştırma-geliştirme, proses tasarımı ve optimizasyonu, kalite güvencesi ve çevre kalitesi, satış, servis ve pazarlama ve yönetim kadrolarında çalışabilmektedirler.
LABORATUVAR OLANAKLARI
Bölümümüzde bilimsel araştırmaların yapıldığı kimya mühendisliği araştırma laboratuvarı, enerji dönüşüm sistemleri araştırma grubu (EDSAG) laboratuvarı ve yenilenebilir enerji araştırma (YENAR) laboratuvarı ile birlikte kimya mühendisliği eğitim laboratuarları 4 ana başlıkta toplanmaktadır;
- Kimya Laboratuarı(Genel kimya deneyi düzenekleri)
- Kimya Mühendisliği Laboratuarı–1 (Akışkanlar mekaniği, fizikokimya ve termodinamik deney düzenekleri)
- Kimya Mühendisliği Laboratuarı–2 (Isı ve kütle taşınımı, reaksiyon mühendisliği deney düzenekleri)
- Kimya Mühendisliği Laboratuarı–3 (Ayırma prosesleri, proses kontrolü ve mühendislik teknolojileri deney düzenekleri)
BÖLÜMDEKİ ANA BİLİM DALLARI
- Kimyasal Teknolojiler
- Temel İşlemler
- Termodinamik ve Enerji Teknolojileri
- Proses ve Reaktör Tasarımı